Povratak

Promjena ponašanja i bezvoljnost mačke | Unutarnji paraziti i komplikacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Javljam se s upitom vezanim za mačka starog godinu i tri mjeseca. Inače veseli i zaigrani mačak, od jučer se ponaša čudno. Čudno u smislu da je "tužan", tj. bezvoljan, nezaingran i samo spava. Jedina aktivnost danas mu je bila, osim spavanja, što je u popodnevnim satima izašao van, obavio nuždu, bio sat vremena vani i vratio se natrag u kuću te od tad spava. Odbio je jesti danas. Nisam u mogućnosti otići s njim do veterinara te vas molim za bilo kakav savjet koji bi mu mogao bar malo olakšati. U prilogu prilažem i sliku koju sam slikala nedavno te Vas molim povratni info o kakvom se to "crviću" odnosno glistici radi koja se vidi na slici te dali je možda to uzrok ovakvog ponašanja. Unaprijed hvala na odgovoru. Lp, Petra

O: Po slici koju ste priložili vidi se da Vaš ljubimac ima enodparazite, što potvrđuju i simptomi koje ste naveli. U probavnom sustavu mačaka se javljaju gliste (Ankilostome i Askaridi) te trakavice(Echinococcus granulosus i Diphilidium caninum).

Najčešći unutarnji paraziti od ovih navedenih su Askaridi.  Askaridi (Toxocara cati i Toxocaris leonina) parazitiraju u tankom crijevu životinje koja dalje širi invaziju preko izmeta. Životinja pojede glistu u obliku jajašaca te se u organizmu odvija daljjnji razvoj.  Odrasle gliste su dugačke 5-10 centimetara i bijele su boje i izlgedom podsjećaju na špagete. Kod slabijih invazija simptomi nisu vidljivi dok kod jačih možemo primjetiti parazite u izmetu i ispljuvku, poremećaje prehrane, neuredna i oštećena dlaka, nadustost trbuha, mršavljenje, bezvoljnost, kašalj, pa čak i opstrukcija crijeva.

Ankilostomi (Ancylostoma tubaeforme, Uncionaria Stenocpehala) se javljaju rjeđe od askarida, no i njihova pojava je moguća. Životinja se invadira preko usta ili preko kože. Simptomi mogu biti od probavnih poremećaja pa čak i do pojave anemije.

Trakavice (Dipilidium caninum, Taenia taeniaeformis) su plosnati crvi segmentirane građe, u zrelom obliku su oblika sjemena krastavca  i crvene boje. Odrasli oblici se nalaze u crijevu životinje, a u njihovom ciklusu je moguća pojava i privremenog domaćina (buhe, štakori, domaće životinje). Simptomi su rijetko klinički vidljivi, no kod jake invazije je moguće povraćanje i bol u području trbuha.

Kod pojave parazita važna je higijena, redovita dehelmintizacija te uklanjanje izmeta. Važna je činjenica da postoji mogućnost prijenosa na ljude te iz toga razloga je potrebno dezinificirati prostor i provoditi redovitu higijenu nakon kontakta sa životinjom. Potrebno je što prije dati preparat protiv unutarnjih nametnika kako bi ih životinja izbacila van. Preparati dolaze u obliku tableta (Drontal cat, Caniverm) te je potrebno  obavezno ponoviti terapiju za 14 dana. Poželjno bi bilo da posjetite veterinara kako bi se životinja pregledala, s obzirom na simptome, da bi se obavio pregled i djelovalo na vrijeme ukoliko je eventualno došlo do određenih komplikacija (opstrukcija crijeva, pneumonija).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr